Research en Diagnostiek Centrum ADORE, Amsterdam UMC

Research en Diagnostiek Centrum ADORE, Amsterdam UMC

Research en Diagnostiek Centrum ADORE, Amsterdam UMC

Architectuur
Interieur
Onderwijs
Zorg
Architectuur
Interieur
Onderwijs
Zorg
Research en Diagnostiek Centrum ADORE, Amsterdam UMC, Amsterdam

Baanbrekend onderzoek in een duurzaam gebouw

In het nieuwe, door atelier PRO ontworpen gebouw voor Research en Diagnostiek Centrum ADORE van het Amsterdam UMC werken oncologen en neurologen samen aan nieuwe en betere behandelingen tegen kanker en hersenziekten, een unicum in Europa. RDC ADORE biedt plek aan publieksvoorzieningen, state-of-the-art laboratoria en kantoorruimtes; de circa. 23.000 m² grote nieuwbouw ligt centraal binnen de VU campus, pal naast de Botanische Tuin Zuidas, en is onderdeel van een grotere, toekomstige uitbreiding van het medisch centrum van de Vrije Universiteit.
Genomineerd voor:
No items found.
Awards
No items found.
Opdrachtgever
Amsterdam UMC (Universitair Medisch Centrum)
Locatie
Van der Boechorststraat, Amsterdam
Grootte
22.820 m²
Periode
2012
heden
2024
Oplevering
2024
Project status
Opgeleverd
Laad meer

De grootste onco-neuro campus ter wereld

Het gebouw wordt de werkplek van onderzoekers en wetenschappers die gelieerd zijn aan het ADORE-project; achterliggende gedachte daarvan is om de krachten van de onderzoeksdisciplines oncologie en neurowetenschappen te bundelen, om zo tot nieuwe inzichten over en behandelingen tegen kanker en hersenziektes te komen. Of, in de woorden van RDC ADORE:

‘ADORE is een revolutionair initiatief dat twee onderzoeksvelden op unieke wijze samenbrengt. Hier bundelen we de krachten van meer dan 2000 onderzoekers van het Amsterdam UMC én daarbuiten. Onze onderzoekers slaan ziekte-overstijgend de handen ineen. Door samen te werken aan nieuwe, innovatieve onderzoeken worden traditionele grenzen doorbroken. Dit doen zij in een bijzonder, nieuw gebouw waar ruimte is voor ontmoeting tussen toponderzoekers uit binnen- en buitenland en waar de meest geavanceerde apparatuur voor iedereen toegankelijk is. Nergens ter wereld bestaat zo’n grote onco-neuro campus met bijbehorende apparatuur, laboratoria en kantoren.’

Een flexibel en toekomstbestendig ontwerp

Het gebouw biedt op elke verdieping een mix van laboratoria en kantoren; door de flexibele opzet kunnen deze op diverse manieren ingedeeld worden. In nauw overleg met de afdelingen Pathologie, Klinische Genetica, Oncologie en Neurologie hebben we een indeling gemaakt met concentratiewerkplekken, overlegwerkplekken, open werkplekken en kantoorvertrekken. Door de mix kunnen researchers snel schakelen van onderzoek in een laboratorium naar het werken aan een bureau.

Een ruime binnenhof als hart van het gebouw

Het hart van RDC ADORE bevindt zich op de tweede verdieping. Daar dient een vier verdiepingen hoge patio met een glazen dak, de zogeheten binnenhof, als centrale ontmoetingsplek en zorgt tegelijkertijd voor licht, lucht en ruimte tot diep in het gebouw. Een in het oog springende, karakteristieke wenteltrap verbindt de bovengelegen verdiepingen met elkaar; de organische vorm van deze wenteltrap vormt een contrast met de lineaire opzet van het gebouw. Op de tweede verdieping ontwierpen we tevens een flexibele congreszaal, waarvan het formaat kan worden aangepast aan de grootte van het gezelschap.

Duurzame gevels die zich voegen naar de context

Het gebouw is door een groot glazen atrium – een ontwerp van Studio Hartzema - verbonden met het naastgelegen Amsterdam UMC Imaging Center, waardoor mensen elkaar makkelijk kunnen ontmoeten en kennis kunnen delen. In het exterieur is er daarom onderscheid gemaakt tussen de gevels aan straat en de kant van de Botanische Tuin, en de gevels die daar dwars op staan – waaronder die aan het atrium. De straat- en tuingevel zijn ontworpen als een raamwerk van zandkleurig glasvezelversterkt beton, waardoor ze een tegelijkertijd open en robuuste uitstraling hebben. In de dwarsgevels komt het beton terug, maar wordt afgewisseld met parelgrijs aluminium, waardoor hier al meer de sfeer van een ‘binnenwereld’ ontstaat. In het interieur kozen we voor ingetogen kleuren en materialen; lichte tinten zorgen in combinatie met hout voor een rustige en warme sfeer.

Het eerste gebouw van het Amsterdam UMC met WKO

RDC ADORE is het eerste gebouw van het Amsterdam UMC dat een warmte- en koudeopslag (WKO) heeft, waarbij energie in de bodem wordt opgeslagen en wordt gebruikt om het gebouw te verwarmen en/of te koelen. In de kelder van het gebouw is een transportstraat aangelegd en zijn speciale ruimtes voor pathologisch onderzoek; dit is ook de plek waar we het WKO-systeem hebben geïnstalleerd. Daarnaast wordt het dak gebruikt voor zonnepanelen en als waterbuffer voor regenwater, terwijl de gevel is uitgevoerd in glasvezel versterkt beton, een lichtgewicht materiaal, wat zorgt voor een kleinere CO2-voetafdruk.

Nog nooit eerder in Nederland: low carbon glas

Bijzonder is daarbij ook dat we voor het gevelontwerp voor de eerste keer in Nederland gebruik hebben gemaakt voor low carbon glas; bij de productie van dit innovatieve glas wordt maximaal ingezet op gebruik van gerecyclede glasscherven (in vaktermen: cullet), wat - samen met de andere energiebesparende maatregelen - de CO2-uitstoot van het gebouw met 40 procent verminderd en het gebouw 25 procent duurzamer maakt dan de huidige nieuwbouweisen.

NWO en Vriendenloterij als financiële donors

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek NWO heeft onlangs 9 miljoen euro beschikbaar gesteld voor RDC ADORE, en ook wordt het project financieel ondersteund door de Vriendenloterij.

Opdrachtgever
Amsterdam UMC (Universitair Medisch Centrum)
Locatie
Van der Boechorststraat, Amsterdam
Grootte
22.820 m²
Kosten
Periode
2012
heden
2024
Oplevering
2024
Project status
Opgeleverd
Laad meer
‘Ik ben ontzettend trots dat we dit met z’n allen gefikst hebben. In amper 2,5 jaar tijd hebben we iets fantastisch neergezet. Een prachtig en uniek gebouw, waar we met elkaar mooie dingen gaan ontwikkelen,’
Corien Huiskamp
Operationeel directeur Huisvesting Vastgoed & Techniek Amsterdam UMC

Gerelateerde projecten