Natuurinclusief Bouwen

Natuurinclusief Bouwen

Natuurinclusief Bouwen

Housing
Housing
Natuurinclusief Bouwen, Den Haag

Een woontoren met biodiversiteit als basis

Voor de Gemeente Den Haag werkte atelier PRO in 2018 aan een ontwerpstudie over groen- en natuurinclusief bouwen. Voor ons ontwerp kozen we een complexe locatie in het Beatrixkwartier - het hoogbouw- en zakendistrict van Den Haag – op het kruispunt tussen de Jan Pietersz. Coenstraat en de Prinses Beatrixlaan, ingesloten tussen hoge gebouwen én de A12. Daar ontwierpen we ‘Cascade’, een getrapte woontoren waarin verschillende functies voor mensen gecombineerd worden met verschillende biotopen voor ‘meer-dan-mensen’; ook waterretentie en waterberging – en daarmee het tegengaan van hittestress - speelden een belangrijke rol in het concept.
Genomineerd voor:
No items found.
Awards
No items found.
Client
Gemeente Den Haag
Location
Jan Pietersz. Coenstraat / Prinses Beatrixlaan, Den Haag
Size
29.774 m²
Period
2018
present
2018
Completion
2018
Project status
Show more

Biodiversiteit als basis van het ontwerp

De Gemeente Den Haag is van plan om tot 2040 100.000 nieuwe bewoners te huisvesten; de uitdaging daarbij is om een gezonde balans te vinden in het verdichten, vergroenen en verduurzamen van deze enorme bouwopgave. In deze context heeft atelier PRO, in opdracht van de Gemeente, een ontwerpstudie gemaakt. Ons ontwerp gaat uit van een holistische aanpak, een duurzame inzet van programma om de lokale biodiversiteit te vergroten. Als handvat gebruikten we daarvoor de beleidsnota ‘Haagse hoogbouw: Eyeline en Skyline’, een ambitiedocument over hoe hoogbouw in Den Haag vorm zou moeten krijgen.

Richtlijnen voor Haagse hoogbouw

In deze nota worden verschillende hoogbouwtypologieën voor de stad omschreven, met richtlijnen voor bouwhoogtes en volumes. De ‘ideale’ Haagse toren is opgebouwd uit een plint, een stedelijke laag, een toren en een kroon, om zo goed aan te sluiten bij het stedelijk weefsel. Door dit als uitgangspunt te gebruiken ontstond bijna als vanzelf een gestapelde toren opgebouwd uit verschillende volumes, die ruimte kunnen bieden aan terrassen met daklandschappen.

Getrapte groene daken als circulair watersysteem

De daklandschappen hebben we zo vormgegevens zijn dat er een ‘cascade’ is ontstaan: een getrapt en circulair watersysteem waarin hemelwater wordt vertraagd en vastgehouden om wateroverlast bij hevige regenval te beperken; daarnaast kan het regenwater ook hergebruikt worden voor bijvoorbeeld de irrigatie van de flora in en rondom het gebouw. Ook dragen de dakterrassen, met hun afwisseling van zowel intensieve als extensieve begroeiing, bij aan het verminderen van hitte in de stad. De lagere verdiepingen kennen daarbij een intensievere beplanting, met een diepere grondlaag, terwijl de hogere verdieping beplant worden met sedum en minder dichte begroeiing.

Versterking van de lokale flora en fauna

Ook zorgen de groendaken voor een toename van de biodiversiteit, met verschillende biotopen op de verschillende hoogtes – op de verschillende niveaus groeien immers verschillende planten, die weer verschillende fauna aan kunnen trekken; het gebouw is op hoogte ‘ingericht’ op verschillende soorten dieren. In ons ontwerp hebben we daarbij rekening gehouden met de al aanwezige flora en fauna in het gebied – zoals bijvoorbeeld dwergvleermuizen - en daar extra ‘huisvesting’ voor aangeboden, om zo de lokale biotoop te versterken.

Op hoogte ingerichte biotopen – van vlinder tot valk

Vanaf het maaiveld tot aan een hoogte van 18 meter – de plint - worden een pocketpark en rijk daktuinlandschap aangelegd voor vlinders, bijen en kleine vogels als de huismus; op het dakterrras op 28 meter hoogte - de stedelijke laag - komt een intensief begroeide collectieve tuin met inheemse struiken waar vogels en insecten kunnen nestelen; tussen de 46 en 62 meter hoogte - de toren - zullen de dakterrassen extensief begroeid zijn, terwijl de hoogste daktuin, op de kroon van 98 meter, aangelegd wordt met sedum en minimale beplanting; hier krijgen roofdieren als de slechtvalk hun habitat.

Slim ontwerpen is duurzaam ontwerpen

Om de maatregelen zoveel mogelijk te integreren in het ontwerp, hebben we gekozen voor prefab oplossingen, waarbij bijvoorbeeld nestkasten volledig geïntegreerd zijn in de gevelelementen. Door de hoogte in te gaan en de voetafdruk van het gebouw te beperken, wordt er ruimte gecreëerd voor het pocketpark – iets wat perfect aansluit bij het concept 'Slim Groeien' uit de Gemeentelijke agenda ‘Ruimte voor de Stad’. Ook krijgen inheemse bomen de ruimte om te bloeien zonder ingewikkelde en dure oplossingen op de daktuinen. Door de ingrepen te beperken tot specifieke en toegankelijke plekken, is het groen eenvoudig te onderhouden.

Een woontoren voor mensen en ‘meer-dan-mensen’.

Naast het creëren van ruimte voor de natuur, voegen deze ingrepen ook veel kwaliteit toe aan de menselijke beleving. Mensen wonen hier middenin de stad, samen met planten, dieren én elkaar. Op alle tussenverdiepingen van de woontoren maken we, ter versterking van de leefkwaliteit, insnijdingen voor sociaal maatschappelijke en commerciële functies. Met deze ontwerpstudie hebben we gezocht naar de meest duurzame manier om  van de verbinding te versterken tussen de stad en al haar bewoners, zowel mensen als ‘meer-dan-mensen.’

Client
Gemeente Den Haag
Location
Jan Pietersz. Coenstraat / Prinses Beatrixlaan, Den Haag
Size
29.774 m²
Costs
Period
2018
present
2018
Completion
2018
Project status
Show more

Gerelateerde projecten