Het Prinsenhof is een gebouw ter grootte van een stadsblok, ontworpen door drie architectenbureaus in een workshop met de Catalaanse stedenbouwkundige Joan Busquets - de man achter het hele Beatrixkwartier. Kraaijvanger ontwierp de dubbeltoren, Rijnboutt de woningen en atelier PRO de kantoren, het hotel, de atria en de parkeergarage. Het ontwerp volgt daarbij de ‘needle strategy’ die Robert Krier in de jaren negentig introduceerde voor Den Haag: de menging van functies en de dichtheid van het programma versterkt het grootstedelijke karakter van het complex.
Het complex bestaat uit vier bouwblokken van elk twee torens van tussen de 50 en 110 meter hoog, één kantoor- en één woontoren die samen om drie openbare binnenhoven met atria en binnentuinen liggen; uitzondering daarop is de dubbeltoren van Kraaijvanger op de hoek van de Prinses Beatrixlaan en de Schenkkade, die zowel kantoren als woningen huisvest. Het Prinsenhof is daarbij alzijdig georiënteerd, met entrees die vanaf alle vier de straatzijdes aansluiten op de binnenhoven.
Het totale programma van het Prinsenhof bestaat uit 60.000 m² kantoorruimte, 207 appartementen, een viersterrenhotel, restaurants, 2.000 m² winkels en voorzieningen zoals een crèche en een huisartsenpraktijk. Deze voorzieningen zitten in de plint, zodat er op ooghoogte geen gesloten gevels zijn. Onder het hele complex ligt een dubbele parkeergarage voor ruim 1.000 auto’s. Door ook een expeditiezone mee te nemen in het ontwerp, is het gelukt om al het expeditieverkeer ondergronds op te lossen en daarmee rommeligheid op straatniveau te voorkomen.
Spil van het plan zijn de drie atria in de binnenhoven, die door atelier PRO zijn ontworpen als corporate gardens, Deze ruimtes zijn voorzien van een glasdak die het licht diep in het ensemble laat doordringen. De corporate gardens hebben een spilfunctie binnen het hele plan, doordat ze ruimte bieden voor verschillende activiteiten, maar ook zorgen voor doorzicht vanaf de Beatrixlaan naar de woningen.
Om de stedelijkheid van het blok te benadrukken is het complex uitgevoerd in donkerrode baksteen, met verticale ramen. Aan de binnenzijde van het blok is een lichtkleurige steen toegepast. Het ensemble heeft zo het stoere stedelijke karakter van baksteengebouwen uit de eerste helft van de vorige eeuw, een sfeer die past bij Den Haag.
Sinds juni 2012 huisvest één van de kantoortorens van het Prinsenhof, Toren C, het World Trade Center Den Haag. Deze nieuwe invulling was voor eigenaar Bouwinvest en beheerder CBRE de aanleiding om atelier PRO te vragen om een van de atria om te vormen tot het WTC Plaza en Congress Centre, en één verdieping van Toren C compleet te transformeren, als voorbeeld. Voor de herontwikkeling werd naast ons eigen bureau ook Sens Real Estate ingeschakeld.
Bij elke herontwikkeling kijkt atelier PRO eerst goed naar al aanwezige kwaliteiten. Op basis daarvan kozen we ervoor om ons oorspronkelijke ontwerp op een aantal punten aan te passen. Zo heeft het WTC nu één centrale entree, en daarmee een duidelijke en zichtbare centrale ingang. Alle bezoekers komen binnen via het WTC Plaza – één van de corporate gardens, die vergroot is en is heringericht. In en om deze ruimte bevinden zich nu horeca, winkels en een sportschool, functies die ook goed zichtbaar zijn vanaf het straatniveau. De interne routing en bewegwijzering zijn verbeterd, en ruimtes beter met elkaar verbonden. Ook het interieur, dat door de jaren heen verrommeld was, kreeg een make-over. Het nieuwe Plaza zorgt voor een betere herkenbaarheid en bereikbaarheid van het WTC, iets waar ook het Beatrixkwartier als geheel van profiteert.
Om ook de verhuurbare verdiepingen van het WTC aantrekkelijker te maken ontwierp atelier PRO een modelverdieping in Toren C. Bij de transformatie hoorde de bouwkundige vernieuwing van een complete verdieping, maar ook een volledig nieuwe inrichting, tot op het kleinste accessoire. Om de ruimtelijke kwaliteit zo goed mogelijk in beeld te brengen, hebben we de indeling afgestemd op de meest heldere logistiek, de beste oriëntatie en de mooiste lichtinval. Vervolgens hebben we de ruimte ingedeeld in diverse werk- en ontmoetingsplekken, in lijn met Het Nieuwe Werken, en vormgegeven in een frisse, Scandinavische stijl. En met succes: de opdrachtgever besloot om - totdat de verdieping was vergeven - hun laptop hier open te slaan, aan een van de nieuwe bureaus.